sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Chilijuttuja

Meillä on monen vuoden tauon jälkeen chilejä kasvamassa, seitsemää eri sorttia. Tuolla pihalla ne on olleet koko kesän, nyt on osa jo nostettu sisälle mutta kaikki ei mahdu, joten jännityksellä odotellaan kerkeevätkö kypsyttämään koko satonsa ennen kun paleltuvat. Kyllä ne jo lehtiään ihan reippaasti pudottelevat joten odotukset ei ole kovin korkealla, mutta osa sadosta on jo onneksi korjattu ja syötykin, joten ihan ilman ei ainakaan jääty.

Tää eka on joku peruslajike, siemen oli kai alunperin Tuorlan maaseutuopistolla kasvaneesta rehusta. Kasvoikin tosi hyvin ja satoa tulee reippaasti, joten voipi hyvinkin olla Suomen oloihin tottuneempi tyyppi. Hot jalapeno, jota meillä kasvaa myös, on ihan saman näkönen joten siitä ei oo nyt kuvaa, leikitään että se on toi sama.


Numex Twilight 

Aji cristal

Sweet banana

Red habanero 5.9.

Ja sama tyyppi tänään, kymmenen päivää myöhemmin. Värit on vähän viturallaan, mutta alkais olemaan syöntikypsää jo.


 Fatalii. Tää on näistä kaikista selvästi myöhäisin lajike. Näyttäis siltä että tosta tulee sen verta tujakkaa tavaraa että saattaa itku tulla kun sitä naamariinsa tunkee. Siellä ne vielä ulkoruokinnassa olevat asustaa, ikkunalaudalla kaveredensa kanssa.  Ei tota parvekelaatikkoa oikein viitti sisälle ottaa, tai viittis jos ois tilaa, mutta eipä ole.


Mä en oo oikein keksinyt että mitä noille kaikille sitten tekis, ei niitä kaikkia kai kuivatakaan viitti. Nyt kipeänä olen kovasti kaipaillut jotain makoisaa ja lämmittävää troppia, ja chilihän lämmittää ja on makoisaa eiks nii? Siitä se ajatus sitten lähti, ja nyt tuolla on kypsymässä ihan eka ihkaoma Local Spice -troppi! Tai ei nyt varsinaisesti eka oma troppi, koska kaapissa on kauhia läjä kaikenmaailman uutteita joka vaivaan, iha ite tai kaverin kanssa tehtyjä, mutta ne on uutettu kuivatuista yrteistä ja tää on nyt tuoreista, eikä niitä suodateta pois vaan saavat lilliä siellä. Ja tässä on makiaa hunajaa joten sitä voi ehkä hörpätä sellaisenaan, toisin kuin noita kuuskymppisiä uutteita. Oisko tää nyt sitten jotain likööriä? En mä tiedä noita määritelmiä ku en oo asiantuntija, mutta meillä on kamalasti jotain viinanjämiä tuolla kaapinperukoilla eikä kumpikaan niitä juo, joten tää on ihan hyvä keino saada ne hyötykäyttöön. Kai.

Tungin siis pikkupulloon yhden pienen sweet banana -chilin, tuoretta salviaa, basilikaa, minttua ja sitruunamelissaa ja pari lusikallista hunajaa, ja sit vaan nelikymppistä viinaa päälle. Inkivääriä olis tarttenu pistää kans, mut ei meillä ollu ku jauhetta vaan, ja toisaalta eihän se sit olis ollenkaan local jos laittas jotain kaupan inkivääriä. Noh, ainekset saavat muhia siellä pullossa keskenään siihen asti että tulee uus lenssu, sit katotaan toimiiko vai tuleeko kaupanpäälle vattatauti. :)  Olis kyllä tarvinu laittaa enempi noita yrttejä, mut tällä mennään nyt.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...